GLIF North America (GLIF-NA) Community Meeting Tuesday, October 12, 2010 (4:00 – 7:00 pm) Room 3-005, Building 13 CERN, Geneva, Switzerland

Draft Agenda

Note: Suggested times listed below, about 5 minutes per item. A key goal of this meeting is to identify important topics common to the GLIF-NA advanced networking community and not to resolve complex issues or to engage in lengthy discussions about those issues. Separate processes and forums can be established to address topics in depth.

A. Meeting Objectives

- 1. Meeting logistics overview (4:00-4:05, 5 min)
- 2. Introductions (4:05-4:10, 5 min)
- 3. Review of agenda/meeting objectives (4:10-4:15, 5 min)
- 4. Review of key topics/conclusions from the GLIF-NA 2009 meeting in Daejeon, Korea (4:15-4:20, 5 min)

B. Major Trends In North American International Connection Requirements, and Communities Served

- 1. Projections for resources required *beyond* bandwidth (a topic that is well known) 2011-2016 (4:20-4:25, 5 min)
- 2. Areas of major potential new opportunity (4:25-4:30, 5 min)
- 3. Potential options for addressing requirements (4:30-4:35, 5 min)
- 4. Expected emerging major challenges to be addressed (4:35-4:40, 5 min)
- C. Summary Reviews of Key Initiatives Related to North American R&E International Networking, and US/Canadian Government Support of International Networking
 - 1. National Science Foundation International Research Network Connections Program (IRNC)
 - a. GLORIAD (4:40-4:45, 5 min)
 - b. AmLight (4:45-4:50, 5 min)
 - c. TransLight/PacificWave (4:50-4:55, 5 min)
 - d. TransPAC3 (4:55-5:00, 5 min)
 - e. ACE (5:00-5:05, 5 min)
 - f. TransLight/StarLight (5:05-5:10, 5 min)
 - g. Other IRNC projects (IRIS, DyGir, 6Watch, CAIDA) (5:10-5:15, 5 min)
 - 2. DOE ESnet international networking initiatives (5:15-5:20, 5 min)
 - 3. DOE USLHCnet (5:20-5:25, 5 min)
 - 4. Internet2 international networking perspective (5:25-5:30, 5 min)
 - 5. NLR international networking perspective (5:30-5:35, 5 min)
 - 6. CANARIE international networking perspective (5:35-5:40, 5 min)

D. Potential for Leveraging New International Trans-Oceanic Fiber Builds (5:40-5:45, 5 min)

E. Projected Future Plans (2-3-5 Years) for North American GLIF GOLE Exchange Points

- 1. Pacific Wave/PNWGP (5:45-5:50)
- 2. MAN LAN (5:50-5:55)
- 3. AMPATH (5:55-6:00)
- 4. StarLight (6:00-6:05)

- 5. MAX (6:05-6:10, 5 min)
- F. Potential to Implement a New Services Model Across International Facilities, Especially for Large-Scale Research Projects (6:10-6:15, 5 min)
- G. GLIF Dynamic Provisioning Architecture and Services, Fenius Trials (6:15-6:20, 5 min)
- H. International Research Testbeds (US's iGENI/GENI, Europe's FIRE, Japan's New Generation Network (NWGN), etc.) (6:20-6:25, 5 min)
- I. Potential for a Distributed GLIF-NA GOLE NOC and Related Processes (6:25-6:30, 5 min)
- J. Implications of BTOP Awards for International Networking (6:30-6:35, 5 min)

K. Wrap-Up

- 1. Summary of identified key topics/issues/recommendations (6:35-6:45, 10 min)
- 2. Final items, plans for subsequent communications, schedule for next meeting, plans for distribution of minutes (6:45-7:00, 15 min)