GLIF Americas (GLIF-Am) Community Meeting

Monday, 25 September 2017 (1:30 – 5:30 pm)

Co-Located With the 16th Annual Global LambdaGrid Workshop DRAFT AGENDA September 21, 2017

Note: Suggested times are listed below, about 5-10 minutes per item. A key goal of this meeting is to identify important topics common to the GLIF Americas advanced networking community and not to resolve complex issues or engage in lengthy discussions about these issues. Separate processes and forums can be established to address topics in depth.

NB: Similar to last year, this meeting focuses on the National Science Foundation (NSF) International Research Network Connections Program (IRNC) awards. For a list of all IRNC awards, see: http://www.nsf.gov/awardsearch/simpleSearchResult?queryText=IRNC&ActiveAwards=true

If you will give an update at the GLIF Tech Working Group, no need to give your presentation twice. Please give a short summary. This will enable us to have more time for discussions during the meeting.

A. Meeting Objectives

- 1. Meeting logistics overview (1:30-1:31, 1 min)
- 2. Introductions (1:31-1:35, 4 min)
- 3. Review of agenda/meeting objectives (1:35-1:36, 1 min)
- 4. Review of key topics/conclusions from the GLIF-Am 2015 meeting in Prague, Czech Republic Minutes available at https://www.glif.is/meetings/2016/glif-am/ (1:36-1:40, 4 min)

B. Major Trends in Americas' International Connection Requirements and Communities Served

- 1. Presentation of the new GLIF global map (Maxine Brown) and new opportunities for 100 Gbps international paths (1:40-1:50, 10 min)
- 2. Areas of potential new major technology-based opportunities, especially projections for resources required beyond bandwidth (e.g., programmable networking) (1:50-1:55, 5 min)

 For example, Software Defined Networks (SDN), SDN Exchanges (SDXs), Software Defined Infrastructure (SDI), Network Function Virtualization (NFV), Cloud Computing, Green Networking, Transoceanic Fiber Builds, Research Testbeds, Science DMZs, Distributed NOCs, Data Transfer Nodes (DTNs), etc.

C. Key Initiatives Related to North and South American R&E International Networking

- 1. NSF IRNC Awards
 - a. IRNC: ENgage: Building Network Expertise and Capacity for International Science Collaboration –Steve Huter, U Oregon (1:55-2:05, 10 min)
 - b. IRNC: Backbone: AmLight Express and Protect (ExP) Jeronimo Bezerra, Florida International University (2:05-2:15, 10 min)
 - c. IRNC: BackBone: TransPAC4 Andrew Lee, Indiana University (2:15-2:25, 10 min)
 - d. IRNC: Backbone: SXTransPORT Pacific Islands Research and Education Network (PIREN)

 Dave Reese, CENIC (2:25-2:35, 10 min)
 - e. IRNC: RXP: AtlanticWave SDX Jeronimo Bezerra, Florida International Univ. (2:35-2:45, 10 min)
 - f. IRNC: RXP: StarLight SDX Joe Mambretti, Northwestern University (2:45-2:55, 10 min)
 - g. IRNC: RXP: Pacific Wave Expansion Supporting SDX & Experimentation Dave Reese, CENIC (2:55-3:05, 10 min)
 - h. IRNC: NOC: Global Research Network Operations Center at Indiana University: Performance Engagement and Monitoring and Visualization David Jent, Chris Robb or Luke Fowler, Indiana University (3:05-3:15, 10 min)

GLIF Americas 2017

- i. IRNC: AMI: The InSight Advanced Performance Measurement System Buseung Cho, KREONET/KRLight (3:15-3:25, 10 min)
- j. IRNC: AMI: Collaborative Research: Software-Defined and Privacy-Preserving Network Measurement Instrument and Services for Understanding Data-Driven Science Discovery Yan Luo, University of Massachusetts, Lowell (3:25-3:35, 10 min)
- k. IRNC: AMI: NetSage: An Open, Privacy-Aware, Network Measurement, Analysis, and Visualization Service Andrew Lee, Indiana University (3:35-3:45, 10 min)
- 1. IRNC: ProNet: NEAAR: Networks for European, American, and African Research J Andrew Lee, Indiana University (3:45-3:55, 10 min)
- m. IRNC: ProNet: Americas Lightpaths Jeronimo Bezerra, Florida International Univ. (3:55-4:00, 5 min)
- n. IRNC: Americas Africa Research and eduCation Lightpaths (AARCLight) Jeronimo Bezerra, Florida International University (4:00 4:05, 5 min)
- 2. DOE ESnet international networking initiatives Chin Guok, ESnet (4:05-4:15, 10 min)
- 3. LHCOPN/LHCONE Speaker TBD (4:15-4:25, 10 min)
- 4. Internet2 international networking initiatives Dale Finkelson, Internet2 (4:25-4:35, 10 min)
- 6. CANARIE international networking initiatives Thomas Tam, CANARIE (4:35-4:45, 10 min)
- 7. RNP/SouthernLight international networking initiatives Jeronimo Bezerra, RNP (4:45-4:55, 10 min)
- 8. A*STAR/NSCC/SingaREN international networking initiative— Alan Davis, A*STAR Computational Resource Centre (4:55-5:05, 10 min)
- 9. Pacific Research Platform (PRP) John Hess/David Reese (5:05-5:10, 5 min)
- D. Progress On Implementing International Control Frameworks, Specifically Migrating the Emerging Standard Network Service Interface Connection Service (NSI-CS 2.0) To Production (5:10-5:15, 5 min)

E. Wrap-Up

Final items, summary of identified key topics/issues/recommendations, plans for subsequent communications, schedule for next meeting (5:15-5:20, 5 min)

GLIF Americas 2017