# GLIF Americas (GLIF-Am) Community Meeting Monday, 28 September 2015 (1:30 – 4:30 pm) Co-Located With the 15th Annual Global LambdaGrid Workshop Hotel International, Prague, Czech Republic DRAFT Agenda

Note: Suggested times are listed below, about 5 minutes per item. A key goal of this meeting is to identify important topics common to the GLIF Americas advanced networking community and not to resolve complex issues or engage in lengthy discussions about these issues. Separate processes and forums can be established to address topics in depth.

NB: A special focus of this meeting is an overview of the recently announced National Science Foundation (NSF) International Research Network Connections Program (IRNC) awards. For a list of all IRNC awards, including several older ones that have not yet ended, see: <a href="http://www.nsf.gov/awardsearch/simpleSearchResult?queryText=IRNC&ActiveAwards=true">http://www.nsf.gov/awardsearch/simpleSearchResult?queryText=IRNC&ActiveAwards=true</a>

### A. Meeting Objectives

- 1. Meeting logistics overview (1:30-1:31, 1 min)
- 2. Introductions (1:31-1:35, 4 min)
- 3. Review of agenda/meeting objectives (1:35-1:36, 1 min)
- 4. Review of key topics/conclusions from the GLIF-Am 2013 meeting in Queenstown, New Zealand (1:36-1:40, 4 min)

### B. Major Trends in Americas' International Connection Requirements and Communities Served

- 1. New opportunities for 100 Gbps international paths (1:40-1:45, 5 min)
- 2. Projections for resources required *beyond* bandwidth (e.g., programmable networking) 2015-2021 (1:45-1:50, 5 min)
- 3. Areas of major potential new technology based opportunity (1:50-1:55, 5 min) (For example, Software Defined Networks (SDN), Software Defined Network Exchanges (SDXs), Cloud Computing, Green Networking, Transoceanic Fiber Builds, Research Testbeds, Science DMZs, Distributed NOCs, etc.)

### C. Key Initiatives Related to North and South American R&E International Networking

- 1. New NSF IRNC Awards
  - a. IRNC: ENgage: Building Network Expertise and Capacity for International Science Collaboration Joe Mambretti on behalf of Steve Huter, U Oregon (1:55-2:05, 10 min)
  - b. IRNC: Backbone: AmLight Express and Protect (ExP) Chip Cox, Vanderbilt U and Florida International University (2:05-2:15, 10 min)
  - c. IRNC: BackBone: TransPAC4 Pragmatic Application-Driven International Networking Andrew Lee, Indiana University (2:15-2:25, 10 min)
  - d. IRNC: Backbone: SXTransPORT Pacific Islands Research and Education Network Dave Reese, CENIC (2:25-2:35, 10 min)
  - e. IRNC: RXP: AtlanticWave-Software Defined Exchange: A Distributed Intercontinental Experimental Software Defined Exchange (SDX) Jeronimo Bezerra, Florida International University (2:35-2:45, 10 min)
  - f. IRNC: RXP: StarLight SDX A Software Defined Networking Exchange for Global Science Research and Education Joe Mambretti, Northwestern University (2:45-2:55, 10 min)
  - g. IRNC: RXP Pacific Wave Expansion Supporting SDX & Experimentation Dave Reese, CENIC (2:55-3:05, 10 min)
  - h. IRNC: NOC: Global Research Network Operations Center at Indiana University Enabling International Science and Innovation Andrew Lee, Indiana University (3:05-3:15, 10 min)
  - i. IRNC: AMI: The InSight Advanced Performance Measurement System Greg Cole, University of Tennessee (3:15-3:25, 10 min)

- j. IRNC: AMI: Collaborative Research: Software-Defined and Privacy-Preserving Network Measurement Instrument and Services for Understanding Data-Driven Science Discovery Cody Bumgardner, University of Kentucky, and Gabriel Ghinita, University of Massachusetts, Boston (3:25-3:35, 10 min)
- k. IRNC: AMI: NetSage: An Open, Privacy-Aware, Network Measurement, Analysis, and Visualization Service Andrew Lee, Indiana University (3:35-3:45, 10 min)
- 2. DOE ESnet international networking initiatives (3:45-3:55, 10 min)
- 3. LHCOPN/LHCONE (3:55-4:05, 10 min)
- 4. Internet2 international networking perspective (4:05-4:15, 10 min)
- 6. CANARIE international networking perspective (4:15-4:25, 10 min)
- 7. RNP/SouthernLight (4:25-4:35, 10 min)
- D. Progress On Implementing International Control Frameworks, Specifically Migrating the Emerging Standard Network Service Interface Connection Service (NSI-CS 2.0) To Production (4:35-4:37.5, 2.5 min)

# E. Wrap-Up

Final items, summary of identified key topics/issues/recommendations, plans for subsequent communications, schedule for next meeting, plans for distribution of minutes (4:37.5-4:40, 2.5 min)