GLIF Americas (GLIF-A) Community Meeting Wednesday, October 2, 2013 (1:30 – 4:30 pm)

Venue: Parallel and Distributed Computing Centre

School Of Computer Engineering, Nanyang Technological University Block N4, N4-B2A-02, Nanyang Avenue Location: http://tinyurl.com/lf2h9zm Singapore 639798

DRAFT Agenda

Note: Suggested times are listed below, about 5 minutes per item. A key goal of this meeting is to identify important topics common to the GLIF Americas advanced networking community and not to resolve complex issues or to engage in lengthy discussions about these issues. Separate processes and forums can be established to address topics in depth.

A. Meeting Objectives

- 1. Meeting logistics overview (1:30-1:35, 5 min)
- 2. Introductions (1:35-1:40, 5 min)
- 3. Review of agenda/meeting objectives (1:40-1:45, 5 min)
- 4. Review of key topics/conclusions from the GLIF-Am 2012 meeting in Chicago, Illinois (1:45-1:50, 5 min)

B. Major Trends in the Americas International Connection Requirements and Communities Served

- 1. New opportunities for 100 Gbps international paths (1:50-1:55, 5 min)
- 2. Projections for resources required beyond bandwidth 2013-2020 (1:55-2:00, 5 min)
- 3. Areas of major potential new technology based opportunity (2:00-2:05, 5 min) (For example, OpenFlow based networks, programmable networks aka Software Defined Networks, Cloud Computing, Green Networking, Transoceanic Fiber Builds, Distributed NOCs, etc.) (2:05-2:10, 5 min)
- 4. Potential options for addressing requirements (2:10-2:15, 5 min)
- 5. Expected emerging major challenges to be addressed (2:15-2:20, 5 min)

C. Key Initiatives Related to North and South American R&E International Networking

- 1. National Science Foundation International Research Network Connections Program (IRNC)
 - a. GLORIAD (2:20-2:25, 5 min)
 - b. AmLight (2:25-2:30, 5 min)
 - c. TransLight/PacificWave (2:30-2:35, 5 min)
 - d. TransPAC3 (2:35-2:40, 5 min)
 - e. ACE (2:40-2:45, 5 min)
 - f. TransLight/StarLight (2:45-2:50, 5 min)
 - g. Other IRNC projects (IRIS, DyGir, 6Watch, CAIDA) (2:50-2:55, 5 min)
- 2. DOE ESnet international networking initiatives (2:55-3:00, 5 min)
- 3. DOE USLHCnet/LHCOPN/LHCONE (3:00-3:05, 5 min)
- 4. Internet2 international networking perspective (3:05-3:10, 5 min)
- 5. NLR international networking perspective (3:10-3:15, 5 min)
- 6. CANARIE international networking perspective (3:15-3:20, 5 min)
- 7. RNP (3:20-3:25, 5min)

- 8. RedCLARA (3:25-3:30, 5 min)
- 9. KyaTera-Fapesp (3:30-3:35, 5 min)
- **D.** Potential for Implementing International Control Frameworks, Specifically Migrating the Emerging Standard Network Service Interface (NSI) To Production (3:35-3:40, 5 min)
- E. Projected Future Plans (2-3-5 Years) for the Americas GLIF GOLE Exchange Points
 - 1. SouthernLight (3:40-3:45, 5 min)
 - 2. Pacific Wave/PNWGP (3:45-3:50, 5 min)
 - 2. MAN LAN (3:50-3:55, 5 min)
 - 3. Ampath (3:55-4:00, 5 min)
 - 4. StarLight (4:00-4:05, 5 min)
 - 5. MAX/WIX (4:05-4:10, 5 min)
- F. Processes for Implementing Innovative New Services Across International Facilities, Including for Large-Scale Research Projects -- International Research Testbeds (US's iGENI/GENI, Europe's FIRE, Japan's New Generation Network (NWGN), G-Lab, etc.) (4:10-4:15, 5 min)

G. Wrap-Up

- 1. Summary of identified key topics/issues/recommendations (4:15-4:25, 10 min)
- 2. Final items, plans for subsequent communications, schedule for next meeting, plans for distribution of minutes (4:25-4:30, 5 min)