GLIF Americas (GLIF-A) Community Meeting Wednesday, October 10, 2012 (3:30 – 6:30 pm)

Hyatt Regency Chicago Hotel, Chicago, Illinois, U.S.

DRAFT Agenda

Note: Suggested times listed below, about 5 minutes per item. A key goal of this meeting is to identify important topics common to the GLIF Americas advanced networking community and not to resolve complex issues or to engage in lengthy discussions about those issues. Separate processes and forums can be established to address topics in depth.

A. Meeting Objectives

- 1. Meeting logistics overview (3:30-3:35, 5 min)
- 2. Introductions (3:35-3:40, 5 min)
- 3. Review of agenda/meeting objectives (3:40-3:45, 5 min)
- 4. Review of key topics/conclusions from the GLIF-Am 2011 meeting in Rio de Janeiro, Brazil (3:45-3:50, 5 min)

B. Major Trends In the Americans International Connection Requirements, and Communities Served

- 1. Projections for resources required *beyond* bandwidth (a topic that is well known) 2012-2017 (3:50-3:55, 5 min)
- 2. Areas of major potential new opportunity (3:55-4:00, 5 min) (For example, 100Gb networks, programmable networks aka Software Defined Networks, Cloud Computing, Green Networking, Transoceanic Fiber Builds, Distributed NOCs, etc.)
- 3. Potential options for addressing requirements (4:00-4:05, 5 min)
- 4. Expected emerging major challenges to be addressed (4:05-4:10, 5 min)

C. Key Initiatives Related to North and South American R&E International Networking

- 1. National Science Foundation International Research Network Connections Program (IRNC)
 - a. GLORIAD (4:10-4:15, 5 min)
 - b. AmLight (4:15-4:20, 5 min)
 - c. TransLight/PacificWave (4:20-4:25, 5 min)
 - d. TransPAC3 (4:25-4:30, 5 min)
 - e. ACE (4:30-4:35, 5 min)
 - f. TransLight/StarLight (4:35-4:40, 5 min)
 - g. Other IRNC projects (IRIS, DyGir, 6Watch, CAIDA) (4:40-4:45, 5 min)
- 2. DOE ESnet international networking initiatives (4:45-4:50, 5 min)
- 3. DOE USLHCnet/LHCOPN/LHCONE (4:50-4:55, 5 min)
- 4. Internet2 international networking perspective (4:55-5:00, 5 min)
- 5. NLR international networking perspective (5:00-5:05, 5 min)
- 6. CANARIE international networking perspective (5:05-5:10, 5 min)
- 7. RNP (5:10-5:15, 5 min)
- 8. Innova-Red (5:15-5:20, 5 min)
- 9. KyaTera-Fapesp (5:20-5:25, 5 min)
- 10. RedCLARA (5:25-5:30, 5 min)
- 11. REUNA (5:30-5:35, 5 min)

- D. Potential for Implementing International Control Frameworks, Specifically Migrating the Emerging Standard Network Service Interface (NSI) To Production (5:35-5:40, 5 min)
- E. Projected Future Plans (2-3-5 Years) for the Americas GLIF GOLE Exchange Points
 - 1. SouthernLight (5:40-5:45, 5 min)
 - 2. Pacific Wave/PNWGP (5:45-5:50, 5 min)
 - 2. MAN LAN (5:50-5:55, 5 min)
 - 3. AMPATH (5:55-6:00, 5 min)
 - 4. StarLight (6:00-6:05, 5 min)
 - 5. MAX (6:05-6:10, 5 min)
- F. Processes for Implementing Innovative New Services Across International Facilities, Including for Large-Scale Research Projects (6:10-6:15, 5 min)
- G. International Research Testbeds (US's iGENI/GENI, Europe's FIRE, Japan's New Generation Network (NWGN), G-Lab, etc.) (6:15-6:20, 5 min)
- H. Wrap-Up
 - 1. Summary of identified key topics/issues/recommendations (6:20-6:25, 5 min)
 - 2. Final items, plans for subsequent communications, schedule for next meeting, plans for distribution of minutes (6:25-6:30, 5 min)